Markiz grytskola

Markiz grytskola

En mustig gryta är en svårslagen favorit när temperaturen sjunker och suget efter lite rejälare mat sätter in. Här tipsar Markiz om 5 saker att tänka på för den perfekta grytan.

Balansera smakerna

En bra gryta har en balanserad smakprofil med rätt proportioner av sött, surt, salt och umami. Se till att smaka av under tillagningen och justera vid behov.

Tid och tålamod

Grytor mår oftast bra av långsam tillagning på lite lägre värme. Ge ingredienserna tid att utveckla sina smaker och låt grytan koka ihop ordentligt.

Tillsätt i rätt ordning

Rotgrönsaker och kött som behöver längre tid bör läggas i tidigt, medan känsligare grönsaker som t ex zucchini, paprika och bladgrönsaker kan läggas i senare.

Anpassa efter säsong, smak och tillgång

Våga vara flexibel med recept. Byt ut ingredienser mot de du råkar ha hemma eller till de som är i säsong. Det kan leda till fantastiska smakkombinationer.

Låt stå och återanvänd resterna

Grytor blir ofta ännu godare efter att ha fått vila över natten, så gör gärna din gryta dagen innan. Det som blir över kan du frysa in eller piffa upp med nya tillbehör att servera till.

Laga Markiz grytor