Lammtagine med chermoula

Lammtagine med chermoula
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Lammtagine med chermoula

23 ingredienser

1 h + tid i kyl

Det här receptet ger dig en läcker och smakrik lammtagine med chermoula som kommer att bli en favorit på middagsbordet. Smaklig måltid!

Ingredienser

portioner

Chermoula

  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar (eller 0,5 färsk chili)
  • 1 citron, saften
  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • 1 knippe färsk persilja, hackad
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Marinerat lammkött

  • 600 g lammkött, skuret i bitar (eller lammlägg)

Tagine

  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, skivad (stor)
  • 2 morötter, skurna i skivor
  • 2 potatisar, skurna i bitar
  • 600 ml kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong) [6 dl]
  • 3 dl gröna oliver
  • 2 dl gröna ärtor
  • salt
  • svartpeppar
  • citronskiva
  • färsk koriander

Gör så här

Chermoula

  1. Blanda ihop vitlök, spiskummin, koriander, paprika, cayennepeppar (eller färsk chili), citronsaft, koriander, persilja och olivolja i en skål.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Chermoulan kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet tills den ska användas.

Marinerat lammkött

  1. Gnid lammköttet med hälften av chermoulan. Låt marinera i minst 30 minuter, eller över natten i kylskåpet för bästa smak.

Tagine

  1. Värm olivoljan i en stor tagine (eller djup stekpanna) över medelvärme.
  2. Lägg i lök och stek tills den är mjuk och gyllenbrun.
  3. Lägg i det marinerade lammköttet och bryn det runtom tills det är vackert gyllenbrunt.
  4. Tillsätt morötter och potatis och blanda om väl.
  5. Häll i buljongen. Den ska täcka ingredienserna, så tillsätt eventuellt mer om det behövs.
  6. Sänk värmen och täck taginen. Låt sjuda på låg värme i ca 1,5-2 timmar, eller tills lammköttet är mört och grönsakerna är genomkokta.
  7. Lägg i oliver och ärtor och låt det koka i ytterligare 10 minuter tills de är uppvärmda.
  8. Servera taginen varm garnerad med citronskivor och färsk koriander. Couscous eller bröd passar fint till.