Kryddsotad gravad lax och tomatsallad

Kryddsotad gravad lax och tomatsallad
Foto: TV4

Kryddsotad gravad lax och tomatsallad

Av: Ulla-Britt - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

30 min

Kryddsotad gravad lax med picklade grönsaker samt en tomatsallad med prusciutto och parmesanost

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lax

  • 1 bit gravad laxfilé, ganska tjock (cirka 300 g)

blandade kryddor av:

  • sesamfrön
  • senapsfrö
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • kummin
  • paprikapulver
  • dragon

Picklade grönsaker

  • 1 morot, gul
  • 1 morot, orange
  • en bit gurka
  • persilja
  • lag, på 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker, blandat i 3 dl vatten

Tomatsallad

  • 2 tomater
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • peppar
  • parmesanost, hyvlad
  • prosciutto
  • gräslöksstrån, till garnering
  • 0,5 limefrukt
  • dillkvist, till garnering

Gör så här

  1. Skär laxen i fyra bitar och rulla varje bit i kryddblandningen.
  2. Halstra dem snabbt i stekpanna strax före serveringen.
  3. Blanda till lag.
  4. Hyvla grönsakerna tunt.
  5. Låt grönsakerna dra i lagen minst en timma.
  6. Skär tomater och schalottenlök fint.
  7. Häll på dressingen.
  8. Lägg upp på tallrik och servera.