Ugnsbakad lax med smörslungad gurka och spenat

koket.se
Ugnsbakad lax med smörslungad gurka och spenat
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Ugnsbakad lax med smörslungad gurka och spenat

12 ingredienser

30 min

Superenkel men lyxig vardagsrätt som du gör på färdiga portionsbitar av lax och serverar med smörslungad spenat och gurka. 

Tips! Salta gärna laxen några timmar i förväg för en lätt rimning, det gör laxen extra saftig.

Se Thomas Sjögren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer, i bitar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 gurka
  • 100 g babyspenat
  • 1 citron
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 dl smetana
  • 3 cm färsk pepparrot
  • 1 kruka dill
  • 800 g potatis, kokt

Gör så här

  1. Salta laxen och låt den stå i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Krydda fisken med svartpeppar och rivet citronskal, spara saften från citronen till gurkan och spenaten.
  4. Tillaga laxen i ugnen 10-15 minuter.
  5. Skär gurkan i mindre bitar. Skala och skiva schalottenlöken tunt.
  6. Smält smör i en panna och tillsätt gurkan och löken. Låt fräsa ca ca 2 minuter. Tillsätt spenaten och pressa över citronsaft. Smaka av med salt.
  7. Skala och riv pepparroten.
  8. Lägg upp laxen tillsammans med potatis och den smörslungade spenaten. Toppa med smetana. Garnera med riven pepparrot och plockad dill.

Glöm inte att matsortera skal från pepparrot och lök samt rester från dillen för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxrätt. /Köket-redaktionen