Ugnsbakad lax med brynt smör, linser och rostad tomat

Ugnsbakad lax med brynt smör, linser och rostad tomat
Foto: TV4

Ugnsbakad lax med brynt smör, linser och rostad tomat

Av: Marianne Engvall

Från: Efter stängning

18 ingredienser

Den här rätten passar att göra till många matgäster, perfekt för en buffé. Receptet är beräknat till 4-6personer, men är lätt att skala upp till fler. Du behöver ett stort generöst fat att lägga upp laxen på.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 800 g laxfilé, välj den tjocka delen av laxen om du inte tar en hel sida
  • 1 citron (ekologisk)
  • 750 g små tomater (gärna i olika färger, några på kvist)
  • 8 klyftor vitlök
  • 2,5 dl puylinser (eller belugalinser)
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 lagerblad
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 2 limefrukter (ekologisk)
  • 2-3 chilipeppar (fler om du gillar det starkt)
  • 200 g smör
  • balsamvinäger (eller sherryvinäger)
  • 2 gemsallad (hjärtsallad)
  • färsk bladpersilja, till garnering
  • olivolja
  • salt
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Putsa laxbiten. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Ringla på lite olivolja och lägg i laxen med skinnsidan ner. Klappa in laxen med salt och peppar. Riv över lite finrivet skal från citronen och droppa på lite citronsaft.
  3. Klä en ugnssäker form med bakplåtspapper. Lägg i tomaterna. Skala och grovhacka fyra av vitlöksklyftorna. Blanda med tomaterna. Sprid ut timjankvistarna runt tomaterna. Ringla på generöst med olivolja och ta några skvättar vinäger över tomaterna. Salta med flingsalt. Gosa runt alltihop så att det blandas väl. Sätt in mitt i ugnen.
  4. Förbered det brynta smöret. Lägg smöret i tjockbottnad kastrull. Smält på medelvärme. När allt smör smält, låt det stå kvar på avstängd platta så att det inte kallnar. Det ska brynas senare.
  5. Finhacka chilin, om du vill ha mer hetta ta även med kärnorna. Lägg hackad chili i en skål. Riv ner tre vitlökar fint i skålen. Tillsätt även finrivet limeskal (spara limen till salladen). Låt stå medan du fortsätter med resten.
  6. Skala och finhacka schalottenlöken. Bryn i kastrull tills den är mjuk och lite karamelliserad, inte bränd.
  7. Koka upp linserna med 5 dl vatten. Lägg i lagerblad och en skalad vitlöksklyfta. Låt allt sjuda under lock. Linserna är klara när de är mjuka men fortfarande har litet tuggmotstånd kvar. Passa noga. Häll av linserna i durkslag. Ta bort lagerbladen och vitlöken. Häll tillbaks linserna i kastrullen. Blanda i schalottenlöken. Låt stå, med hushållspapper över och ett lock.
  8. Kolla tomaterna. Skaka om formen så att det blandas runt. Tomaterna är färdiga när de är mjuka och fått lite färg. Ta ut ur ugnen och låt stå i formen. Ta bort timjankvistarna.
  9. Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Placera plåten med laxsidan i mitten av ugnen och sätt i en ugnstermometer. Ta ut laxen när innertemperaturen är 48 grader. Låt den ligga kvar på plåten. Den går upp några grader i temperatur när den får vila. Tipa! Om du har ont om tid så låt laxen åka in i ugnen innan tomaterna är klara. Sätt i så fall laxen längre ner än tomaterna.
  10. Smaksätt linserna med lite olivolja, salt och peppar efter smak. Behövs mer syra? Ta i så fall ta några droppar vinäger.
  11. Bryn smöret. Det är klart när det har en gyllenbrun färg och luktar "kola". Viktigt att du rör i smöret så att det inte bränner fast.
  12. Skölj hjärtsalladen och ta loss bladen. Lägg bladen i en salladsskål, pressa över en lime och vänd runt allt med lite flingsalt. Klä sedan en salladsskål med salladsbladen - som en blomma. Häll över tomaterna + spadet i mitten av skålen. Smaka av. Salta, peppra efter smak.
  13. Vänd över laxen med hjälp av en plåt eller en stor tallrik som täcker laxen så att skinnet kommer uppåt. Dra försiktigt av skinnet. Vänd sen tillbaka laxen till den första plåten.
  14. Lägg upp linserna på ett stort fat. Placera laxen ovanpå. Blanda limeskal, chili och vitlök i det varma (inte heta) brynta smöret. Häll sedan direkt smöret över laxen, låt hela laxen täckas. Det får gärna blandas in i linserna också.
  15. Avsluta med att strö finhackad persilja över laxen. Ställ laxfatet och salladen direkt på matbordet eller bjud som en del av en buffé.