Surströmmingsklämma för nybörjare

Surströmmingsklämma för nybörjare
Foto: Emilia Nilsson
Emilia Nilsson SMK 2019
Emilia Nilsson SMK 2019

Surströmmingsklämma för nybörjare

Av: Emilia Nilsson

Från: Pangmat från Silsjönäs

9 ingredienser

30 min

"Här kommer en riktig HATA-eller-ÄLSKA-rätt: Surströmmning. Endera så är surströmmings- kalaset en sensommartradition eller så är det helt otänkbart att äta det! Men ge det en chans, jag har faktiskt fått många att ändra uppfattning om denna doftande fisk. Om du gör en tunnbrödsmacka med en massa gott på, så är det lätt att så småningom börja tycka mer och mer om denna specialitet. Så detta är en mjukstart, en ”nybörjarsurströmmingsklämma”!" /Emilia

Ingredienser

portioner macka
  • 1 tunnbröd, hårt
  • 100 g färskpotatis, smörkokt
  • 20 g smör
  • gräddfil
  • 0,5 tomat, hackad
  • 0,25 gul lök, hackad
  • 2 surströmming med rom
  • dill
  • persilja

Gör så här

  1. Koka potatisen i vatten och smör, cirka 15-20 minuter tills den är mjuk igenom.

Surströmming

  1. Först skär du upp buken. Ta ur strömmingen men spara rommen. Skär ett snitt längst ryggen, håll fast filén med gaffeln och dra av skinnet, först på ena sidan och sen på andra. Håll fast filén igen och skär loss den från båda sidor om ryggen. Skär filéerna i mindre bitar.
  2. Blanda rommen med gräddfil och lök.

Montering

  1. Smöra halva tunnbrödsbiten, lägg på skivad surströmming, kokt potatis, salladsblad och hackad tomat. Klicka på romröran, lägg på filébitarna, dill, persilja och lägg igen klämman.
  2. Ät och njut!