Smörgåstårta med lax och gurka

Smörgåstårta med lax och gurka
Foto: TV4
Emma Brink Rask
Emma Brink Rask

Smörgåstårta med lax och gurka

Av: Emma Brink Rask

Från: Bingolotto

14 ingredienser

30 m

Smörgåstårta andas verkligen fest! Den här läckerbiten med laxröra är en riktig favorit.

Ingredienser

portioner

Laxröra

  • 150 g färskost, med örter
  • 100 g crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 varmrökt lax
  • 150 g kallrökt lax
  • 1 rödlök, finhackad (liten)
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • salt
  • peppar
  • 1 msk citronsaft

Montering

  • 4 skivor polarbröd (portionsstorlek, t.ex. Hällakaka)
  • 100 g crème fraîche (att stryka runt tårtan)

Servering

  • 2 gurkor
  • 1 skiva kallrökt lax

Gör så här

Laxröra

  1. Vispa färskost, crème fraîche och majonnäs tills det blir fast och krämigt.
  2. Finhacka varmrökt och kallrökt lax och vänd ner i krämen.
  3. Vänd i finhackad rödlök och gräslök.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Montering

  1. Lägg ett bröd på ett fat och bred ut en tredjedel av fyllningen på brödet.
  2. Lägg på en till skiva bröd och upprepa två gånger tills du använt all fyllning. Avslutat med en brödskiva.
  3. Vispa crème fraîche och stryk ett tunt lager runt om hela tårtan.
  4. Så här långt kan du med fördel förbereda dagen innan.

Servering

  1. Hyvla gurkorna på längden med en potatisskalare eller osthyvel.
  2. Torka av gurkskivorna lätt med ett hushållspapper.
  3. Lägg gurkskivorna lite omlott på toppen av tårtan. Klipp av det som hänger utanför.
  4. Svep sedan gurkskivor runt kanterna på tårtan.
  5. Använd lite vispad crème fraîche som klister om det behövs i skarvarna.
  6. Dekorera med en ros av lax mitt på tårtan.