Smörgåstårta med lax och ägg

Smörgåstårta med lax och ägg ny
martin löf
martin löf

Smörgåstårta med lax och ägg

19 ingredienser

Smörgåstårta är en riktigt festlig rätt att bjuda på. Den här versionen är gjord på kavring och innehåller lax, ägg och hemgjord färskost.
Receptet på kavringen hittar du här >>

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 2 kavring (hela limpor)
  • smör
  • laxröra (se recept längre ner)
  • 8-10 ägg, hårdkokta
  • ca 20 skivor kallrökt lax
  • färskost
  • valfri garnering

Laxröra

  • 350-400 g varmrökt lax
  • 1 dl cornichons
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk kapris
  • 1 dl dill, hackad
  • salt
  • malen svartpeppar

Färskost

  • 1 l filmjölk (eller yoghurt, 3,5% fetthalt)
  • 1-2 dl färska örter (basilika, persilja och timjan)
  • 2 klyftor vitlök
  • 3-4 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Baka en dubbel sats av kavringen (två bröd) dagen innan så brödet får sätta sig.
  2. Skiva brödet på längden i 1 cm tjocka skivor.
  3. Smöra skivorna rikligt och lägg ut skivorna bredvid varandra.
  4. Bred på ett lager laxröra och täck med äggskivor och sedan kallrökt lax.
  5. Upprepa proceduren med ett nytt lager, men lägg brödskivorna åt andra hållet. Bygg upp “tårtan” med ca fem lager. Avsluta med brödskivor på toppen.
  6. Lägg en fuktad kökshandduk över tårtan och placera en bricka ovanpå. Lägg en tyngd på bricka så tårtan får stå under press. Det går alldeles utmärkt att göra tårtan fram till det här steget dagen innan och låta stå i kylen.
  7. Bred ut färskosten runt om tårtan, både på sidorna och toppen.
  8. Nu får fantasin sprudla kring hur du garnerar din tårta! Toppa exempelvis med rädisor, gurkskivor, dillkvistar, sparrisknopar, små “rosor” av kallrökt lax och tunna skivor av citron.

Laxröra

  1. Smula laxen i små bitar och hacka cornichons. Blanda sedan hacket med crème fraîche, majonnäs, kapris och dill.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Färskost

  1. Värm filmjölken (eller yoghurten) på låg till medelhög värme under omrörning. Den ska bli ca. 70–80 grader och inte koka eftersom ostmassan blir för hård och torr då.
  2. Efter några minuter, när yoghurten börjar skikta sig, tar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna en stund.
  3. Sila sedan ostmassan i en silduk eller ett stort kaffefilter. Låt stå i en timme så överskottsvätskan rinner av ordentligt. Spara ostvätskan, den är utmärkt att använda istället för vatten när man bakar.
  4. Medan ostmassan rinner av kan du mixa örterna och vitlöken med olivoljan i en mixer.
  5. När vätskan har runnit av så blanda örtblandningen med ostmassan i en mixer. Kör runt så det blandas väl och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Nu har du en väldigt god hemlagad färskost! Förvara i kylen i upp till en vecka.