Örter i kruka

Så sköter du dina örter

Har du köpt örter från affären för att sedan snabbt se hur de slokar dagen efter? Här är tips hur du får örter från butiken - och plantaffären att leva länge!
  • Örter som du köper i butiken är ofta hårt drivna och tänkta att förtäras ganska snabbt. Tittar du på rotsystemet har de ofta redan letat sig ut ur sin lilla plastkruka. Vill du ta hand om din butiks-ört krävs det att du planterar om den i en större kruka ganska omgående och vattnar regelbundet. Viktigt att krukan har bra dränering och inte blir stående för blött. (Är det vintertid är det toppen om du har en växtlampa som du kan hjälpa till med). De hårt drivna butiksplantorna kan behöva en tid att finna sig till rätta i sin nya miljö - så tappa inte hoppet!

  • Många av örterna i butik härstammar från Medelhavet, därför älskar örter att stå varmt och i ett soligt läge. Balkong, soligt fönster eller en solig plätt i trädgården duger utmärkt.

  • De flesta örter är ganska enkla att sköta och kräver ingen specialjord utan det går bra med vanlig planteringsjord.

  • Örter är inte så krävande, men de tackar inte nej till en liten mängd växtnäring en gång i veckan.

  • Om örterna går i blom ja då förloras en del av smaken i bladen. Därför är det bra att skörda lite och ofta.

  • Ser örten risig och trist ut, klipp ner den, ställt den ljust och soligt, vattna och ge den en gnutta växtnäring så tar den sig ganska snabbt med nya skott.

  • Att övervintra örter kan ibland vara trixigt. Olika örter har olika egenskaper. Rosmarin, lager och citronverbena är inte härdiga och behöver skyddas mot frost. Basilika, dill, koriander och persilja är ett-åriga växter och måste planteras på nytt varje år medan timjan, rosmarin och salvia är fleråriga örter.

Inspiration från Kökets trädgård: Örter och kryddor

Provencalskt örtsmör
Provencalskt örtsmör

Provencalskt örtsmör

Margarin var från början en blandning av smör och växtbaserad olja. en helt briljant idé med tanke på smak, konsistens och hållbarhet. Man får ett smakrikt smör med bredbara egenskaper när det är kallt. Min take blir en kombination av att ta hand om mycket örter och förädla dem till en knallgrön olja som sen mixas ihop med smör till ett underbart vårigt smör med toner av Provence. /Paul

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka
Paul Svensson provencalsk örtkruka

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka

Gör en alldeles egen örtkruka med dofter det franska lantköket. Paul ger planteringstips på sorter du kan ha redo bredvid grillen hela sommaren lång.

Så sköter du dina örter
Örter i kruka

Så sköter du dina örter

Har du köpt örter från affären för att sedan snabbt se hur de slokar dagen efter? Här är tips hur du får örter från butiken - och plantaffären att leva länge!

Odlingstips - basilika
Odlingstips basilika header

Odlingstips - basilika

Att alltid ha färsk basilika hemma är ju drömmen, eller hur? Tänk att enkelt kunna svänga ihop en pesto eller toppa en caprese, utan att behöva gå och handla. Här är några enkla tips att odla basilika hemma!

Ramslök
Rädisor med ramslöksaioli

Ramslök

Ramslök är en ört som växer vilt i Sverige i områden från Skåne till Uppland. Här hittar du goda recept med ramslök!

Kökets trädgård
Kökets trädgård källsida

Kökets trädgård

Kökets trädgård är ett odlings- och matprogram med prisade kocken och odlingsentusiasten Paul Svensson. Programmet visas varje fredag klockan 11:20 i Nyhetsmorgon.