Foto: TV4

Kokta kräftor


4

Det finns lika många “världens bästa kräftspad” som det fins kockar. Här får du ett av de recepten och dessutom allt du behöver för ett riktigt kräftkok.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 1 1/2 kg kräftor (25 st)
  • 3 liter vatten
  •   ca 1 dl grovt havssalt
  • 3  sockerbitar
  • 1/2 liter sammanpressade dillkronor
  • 1/2 liter dillkronor (till efterlag)
  •   Till servering:
  •   knäckebröd, rostat bröd, västerbottenost, kryddost, öl, mumma, snaps
  1. Skölj de levande kräftorna noga. Lägg dem i den kastrull de ska kokas i. Slå över kallt vatten så att kräftorna täcks. Slå av och mät mängden. Samma mängd vatten ska bli koklag.
  2. Fyll en rymlig kastrull till 3/4 med osaltat vatten. Koka upp vattnet så det stormkokar. Lägg ner ca 6 kräftor åt gången och avliva dem. Det tar ca 1 minut. Ta upp och lägg i en ny omgång, tills alla kräftor är avlivade.
  3. Koka upp det uppmätta vattnet tillsammans med salt, socker och dillkronor. Koka i 15 minuter. Lägg i kräftorna och koka dem 6-7 minuter. Lägg de nya dillkronorna i bottnen på ett nytt kärl. Ta upp kräftorna med en hålslev, lägg dem på dillkronorna och sila över lagen. Kyl så snabbt som möjligt. Se till att lagen täcker kräftorna och låt dra ett dygn.

Annons:

Liknande recept

  •  8 ingr
  •  11 ingr

Leilas kräftkok

av Leila Lindholm
  •  6 ingr

Café brûlot

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  11 ingr
  •  7 ingr