Pilgrimsmussla med picklade jordgubbar

Pilgrimsmussla med picklade jordgubbar

Av: Camilla Simonsson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

1 h

Pilgrimsmusslor med brynt smör, picklade jordgubbar och romsäckskräm är en festlig rätt som får gästerna att häpna.

Ingredienser

portioner4 - 6

Romsäckskräm

  • 100 g romsäck
  • 1 äggula
  • 5 g äppelcidervinäger (svensk eko)
  • 0,2 msk senap (svensk och ekologisk)
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt

Picklade omogna jordgubbar

  • jordgubbar
  • 1-2-3 lag

Pilgrimsmussla

  • pilgrimsmussla
  • salt
  • rapsolja

Brynt smör med Liura-soja

  • 500 g smör
  • 1 msk soja (gärna liura)

Servering

  • harsyra

Gör så här

Romsäckskräm

  1. Blanchera romsäckarna.
  2. Mixa romsäckarna med äggula, vinäger och senap tills det är slätt.
  3. Tillsätt olja och mixa tills krämen har konsistensen som en majonnäs. Smaka av med salt. Förvaras i kylen.

Picklade omogna jordgubbar

  1. Skölj och rensa jordgubbarna och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
  2. Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten (123-lag). Låt svalna.
  3. Häll lagen över jordgubbarna. Förvara burken i kylen.

Pilgrimsmussla

  1. Krydda musslorna med salt och rapsolja.
  2. Sota musslorna hastigt i en varm panna eller bränn dem med en gasbrännare.
  3. Skiva varje mussla i 3-4 skivor.

Brynt smör med Liura-soja

  1. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
  2. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sojan.

Servering

  1. Skär upp jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i det brynta smöret.
  2. Lägg jordgubbar och lite av smöret i botten av en skål.
  3. Toppa med pilgrimsmusslorna.
  4. Häll över lite av det brynta smöret på musslorna.
  5. Lägg ca 1 msk romsäckskräm bredvid musslan.
  6. Toppa med harsyra.