Pilgrimsmussla med höstsvamp

Pilgrimsmussla med höstsvamp
Foto: TV4
David lundqvist
David lundqvist

Pilgrimsmussla med höstsvamp

35 ingredienser

1 h

Den här festliga rätten med pilgrimsmussla, svamp, skockor och kaffe är en riktig hyllning till hösten!

Ingredienser

portioner4 - 6

Musslor

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 msk rapsolja
  • 25 g smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk citronsaft

Ugnsbakad skocka

  • 4 jordärtskockor, sköljda och skrubbade (medelstora)
  • 4 timjankvistar
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 25 g smör

Skockapuré

  • 400 g jordärtskocka, skalad
  • 100 g smetana
  • salt

Svamp

  • 200 g svamp, rensad och repad (t.ex. trattkantarell, taggsvamp eller rimskivling)
  • 1 msk rapsolja
  • 20 g smör
  • 1 schalottenlök, skalad och finskuren
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 timjankvist, repad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Buljong

  • 20 g torkade trattkantareller, blötlagda och urkramade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök, skalad och klyftad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 5 kaffebönor
  • Kjolarna från pilgrimsmussla, sköljd i kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 20 g misopasta
  • 30 g japansk soja
  • 600 g vatten
  • salt
  • citronsaft

Gör så här

Musslor

  1. Öppna musslorna med en stekspade och lossa muskeln med en sked.
  2. Dela upp mussla, kjol (spara till såsen) samt romsäck och släng resten.
  3. Skölj i kallt vatten och lägg på en handduk.
  4. Värm en stekpanna på hög värme.
  5. Salta musslan och romsäcken.
  6. Stek musslorna i pannan med rapsoljan tills de har fått en gyllenbrun yta. Vänd musslorna och tillsätt smöret. Sänk till medelvärme och ös med fettet.
  7. Lyft upp musslorna ur pannan.
  8. Tillsätt citronen i stekfettet och lägg i romsäcken. Sautera hastigt.
  9. Toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar innan servering.

Ugnsbakad skocka

  1. Lägg skockor, timjan, vitlök, salt och peppar i en ugnsform och dressa med 1 msk rapsolja.
  2. Baka i ugnen på 140 grader i ca 40 minuter, eller tills de mjuknat. Rör om då och då.
  3. Värm en stekpanna på medelhög värme. Lägg i de bakade skockorna och bryn ytan.
  4. Tillsätt smöret och bryn i ytterligare 1 minut. Servera direkt.

Skockapuré

  1. Skär jordärtskockan i mindre bitar och koka dem mjuka i vatten under lock.
  2. Lyft av locket och koka bort vattnet. Sänk värmen stegvis om det börjar sätta sig i botten på kastrullen. Var noga med att röra om.
  3. Mixa skockorna i en mixer med salt och smetana till en slät puré.

Svamp

  1. Stek svampen i en het stekpanna med rapsolja tills all vätska försvunnit. Salta och peppra lätt.
  2. Tillsätt smör, lök och timjan. Bryn tills löken är tillagad. Smaka av med salt om det behövs.

Buljong

  1. Svetta svamp, lök, timjan, kaffe och kjolarna i rapsolja på medelvärme i 3 minuter.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och sjud i 20-30 minuter.
  3. Sila genom finmaskig sil och reducera med 30%.
  4. Smaka av med salt och citron.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och servera!