Pilgrimsmussla med blodapelsin och koriander

Pilgrimsmussla med blodapelsin och koriander ny
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Pilgrimsmussla med blodapelsin och koriander

12 ingredienser

20 m + tid i kyl

Här kommer ett festligt tips inför nyår, pilgrimsmussla med blodapelsin, koriander och rosenvatten.

Ingredienser

portioner

Pilgrimsmussla

  • 4-6 pilgrimsmusslor (stora)
  • neutral rapsolja (till stekning)
  • salt

Dressing

  • 250 g gurka, skalad
  • 100 g äpple, skalad
  • 200 g blodapelsinsaft
  • salt
  • ev strösocker
  • 1-2 tsk rosenvatten
  • 2-3 kvistar färsk koriander (eller annan ört)

Servering

  • 100 g gurka
  • 1-2 tsk chiliolja (färdigköpt eller liknande)

Gör så här

Pilgrimsmussla

  1. Vänd musslorna i lite olja och salt.
  2. Sota kanterna av musslorna hastigt i en torr stekpanna, de ska vara råa i mitten. Skiva varje mussla i 4 skivor.
  3. Krydda med flingsalt.

Dressing

  1. Mät upp alla ingredienser i en kannmixer och mixa slätt.
  2. Sila dressingen i en finmaskig sil. Låt gärna rinna igenom ett kaffefilter och låt den bli extra klar.
  3. Låt gärna lite örter marinera i dressingen fram till servering. Sila sedan av dem.
  4. Smaka av med rosenvatten och salt och eventuellt lite mera blodapelsinsaft.

Servering

  1. Skala och skiva gurka tunt på mandolin och lägg i isvatten fram till servering.
  2. Varva pilgrimsmussla och gurka på en tallrik och slå över dressingen.
  3. Toppa med valfria örter och ringla över chiliolja.