Piggvar med champagnesås

Leifs piggvar med champagnesås
Foto: TV4

Piggvar med champagnesås

12 ingredienser

45 min

Piggvar bakas till perfektion i ugn och serveras med lök, champinjoner och en champagnesås du sent kommer glömma! En perfekt lyxig helgrätt!

Tips! Vill du göra egen fiskfond? Spana in det här receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 piggvarsfiléer [150gr/st]
  • 5 dl champagne
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 6 dl vispgrädde
  • 5 dl fiskfond (gärna tillagad på fiskbenen från piggvaren)
  • 200 g smör
  • 50 g champinjoner, fint skurna
  • 1 äggula
  • salt
  • vitpeppar, rostad

Till servering

  • potatis, tournerad
  • grön sparris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att putsa fileerna, spara på småbitarna.
  3. Kör småbitarna från putset och äggulan till en färs i en matberedare. Tillsätt 0,5 dl grädde och mixa allt till en slät färs.
  4. Smaka av färsen med salt och vitpeppar. Fyll därefter färsen i spritspåse av plast.
  5. Spritsa sedan färsen på de putsade fileerna i ett snyggt mönster. Smöra en form med kant och lägg i fiskfiléerna, lök, svamp och häll till sist över lite av champagnen och buljongen runt fileerna.
  6. Täck formen med ett smörat bakpapper, ställ sedan in formen i ugnen. Låt formen stå i ca 10min, tills fisken är klar.
  7. Ta upp fisken ur formen och håll den varm. Häll upp resten av vinet, buljongen, grädden samt spadet från formen i en kastrull, reducera sedan allt tills en 1/3 återstår, sila av.
  8. Blanca av såsen med smöret, smaka därefter av med salt och peppar. Lägg upp fileerna på fat eller tallrikar och servera med ris eller pressad potatis.