Fisk- och skaldjursspett

Fisk- och skaldjursspett
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Fisk- och skaldjursspett

12 ingredienser

Underbara spett med fisk och skaldjur som är marinerade i färska örter.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar.

Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida

Ingredienser

portioner
  • 200 g laxfilé
  • 200 g kattfisk
  • 100 g pilgrimsmussla
  • 100 g jätteräka

Marinad av färska örter:

  • 0,5 dl gräslök, grovt hackad
  • 0,5 dl koriander, grovt hackad
  • 0,5 dl dragon, grovt hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Blanda marinaden genom att hacka och blanda direkt i den bunke som spetten skall marineras i.
  2. Skär fisken i lika stora bitar som pilgrimsmusslan.
  3. Lägg ner skaldjuren och fisken.
  4. Under tiden lägger du spetten i blöt, så dom inte börjar brinna på glöden.
  5. Efter att spetten har marinerats, trä på skaldjuren och fisken om vart annat.
  6. Lägg ner dom i bunken igen tills det är dags att grilla/ eller steka.
  7. Stek ca: 5-6 minuter runt om eller tills dom är genomgrillade.