Pannacotta på blomkål

Pannacotta på blomkål
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Pannacotta på blomkål

13 ingredienser

1 h + tid i kyl

En ljuvlig pannacotta gjord på blomkål täckt med en lyxig ostrongelé och toppad med kaviar. Här har vi en riktigt lyxig rätt att servera till helgen!

Ingredienser

portioner4 - 6

Ostron

  • 3 ostron

Pannacotta

  • 250 g blomkål, buketter
  • 350 g vatten
  • 30 g smör
  • 240 g grädde
  • salt
  • 1,5 gelatinblad
  • malen svartpeppar, nymalen

Ostrongelé

  • 60 g ostronjuice
  • 30 g vatten
  • 0,5 gelatinblad
  • peppar

Servering

  • kaviar (gärna Beluga)

Gör så här

Ostron

  1. Öppna ostronen i en sil över en skål, skölj av eventuella skalrester från ostronen och skeda över juicen. Spara kallt upp till ett dygn.

Pannacotta

  1. Skär blomkålen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en vid kastrull i ett lager. Toppa med vattnet och smöret, vattnet skall täcka blomkålen.
  2. Sjud blomkålen 30 minuter, eller tills vätskan är borta.
  3. Tillsätt grädden och sjud tills blomkålen är helt mjuk och grädden reducerad, ca 10 minuter.
  4. Mixa blomkålen i en blender, eller med en stavmixer till en puré. Tryck sedan purén genom en sil till en jämn crème, mängden skall vara ca 350 g. Smaka av med salt.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknat (3 minuter) krama ur dem och rör ner i den varma blomkålscrèmen tills de lösts upp.
  6. Skeda upp ca 30 g av crèmen i serveringsskålar, plasta och ställ i kylen minst en timme (max 1 dygn).

Ostrongelé

  1. Häll ostronjuicen (som du haft ostronen i) i en rostfri skål. Tillsätt vatten och gelatinblad.
  2. Värm skålen över sjudande vatten under omrörning tills gelatinet löst upp sig, ta av skålen från värmen och tillsätt tre varv på pepparkvarnen.
  3. Ställ skålen i kylen och rör om med jämna mellanrum tills blandningen fått konsistensen av olivolja.
  4. Toppa pannacottan med gelén och kyl övertäckt i minst en timme, eller över natten.

Servering

  1. Toppa pannacottan med en sked kaviar.