Panerad fisk med potatisstomp och örtsås

POPULÄRT
koket.se
Panerad fisk med potatisstomp och örtsås
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Panerad fisk med potatisstomp och örtsås

15 ingredienser

45 min

Middag som går hem hos både stora och små med frasig fisk, citron- och persiljestompad potatis med en kall snabb sås på bland annat crème fraiche och gräslök.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

Panerad fisk

  • 500 g sejfilé (eller annan vit fisk)
  • 4 dl pankoströbröd
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • olja, till stekning
  • salt

Potatisstomp

  • 800 g potatis
  • 1 citron
  • 75 g smör
  • 1 kruka färsk persilja

Örtsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, behåll gärna skalet. Hacka persiljan fint och ställ åt sidan.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär gräslöken fint. Rör ihop majonnäs och crème fraiche med schalottenlök och gräslök. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ställ såsen kallt fram till servering.
  3. Skär fisken i bitar. Salta dem lätt runt om.
  4. Lägg mjöl, uppvispat ägg och panko i separata djupa tallrikar.
  5. Vänd fisken först i mjöl, sen i ägg och sist i pankoströbröd.
  6. Stek i rikligt med olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg på bägge sidor. Lyft upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Salta.
  7. Häll av potatisen och lägg smör, finrivet citronskal, pressad citronsaft och den hackade persiljan i kastrullen. Stompa till ett grovt mos. Smaka av med salt.
  8. Bjud fisken med potatistompet och den goda såsen.