Foto: Fredrik Sandin Carlson

Sparrispannacotta med Kalix-löjrom


4

En suverän pannacotta på sparris som serveras med gräslök och Kalixrom.

Att tänka på vid inköp av vit sparris:

1. att stängerna är jämna, raka och inte visar några rost fläckar
2. knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten
3. doften skall vara fräsch och inte sur
4. sparris som har legat torkar, men färsk sparris ska sjunga när man gnider dem mot varandra
5. då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, därav får du bekräftat att sparrisen är färsk

  • 800 g vit sparris
  • 80 g Kalix löjrom
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2.5 dl standard mjölk
  • 1 tärning fisk eller kalvbuljong
  •   salt
  •   vitpeppar
  •   citron, rivet skal av
  • 2.5 st blad gelatin

Topping:

  •   gräslök
  1. Koka upp sparris skalen med kalv eller fiskbuljong och de rivna citronskalen i gräddmjölken.
  2. Låt skalen dra cirka 10 – 15 minuter, vid sidan av spisen.
  3. Sila bort skalen, nu bör du har cirka 5 dl vätska kvar.
  4. Tillsätt, det i kallt vatten blötlagda gelatinet och rör ut i den varma vätskan.
  5. Smaksätt med salt och malen vitpeppar om det behövs. Observera att löjrom kan ha hög sälta.
  6. Låt panna cottan stelna, i något trevlig glas, i kylen.
  7. Toppa med gräslök och löjrom.
  8. Sparrisen kan du servera före, i vinägrette eller efter panna cottan med hollandaisesås.
  9. Smaklig måltid!

Annons:

Mandelpotatisplättar med löjrom från Kalix

av Karin Andersson, Tommy Myllymäki
  •  12 ingr

Sparrisbavaroise

av recept.nu
  •  11 ingr

Kall inkokt lax

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  15 ingr
  •  15-20 min
  •  9 ingr