Ndujagratinerade blåmusslor

ndujamarinerade blåmusslor

Ndujagratinerade blåmusslor

10 ingredienser

30 m

Gratinerade musslor är alltid festligt och gott att förgylla helgen med.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 förp blåmusslor [1 kg]
  • 2 dl vitt vin
  • 50 g nduja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk parmesanost
  • 2 msk schalottenlök
  • 2 msk basilika
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 msk pankoströbröd
  • 2 citroner, zest och juice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader övervärme.
  2. Koka musslorna i det vita vinet tills de precis öppnar sig.
  3. Lyft ur och kyl musslorna snabbt i kylen.
  4. Reducera vinet som är kvar i kastrullen till hälften.
  5. Stek nduja i en panna så att den får lite färg.
  6. Riv vitlök och parmesan samt hacka schalottenlök och basilika.
  7. Rör ihop den stekta ndujan med smöret, vitlöken, basilikan och parmesanosten i en bunke. Tillsätt det reducerade vinet från tillagningen av musslorna. Smaka av.
  8. Addera slutligen pankon.
  9. Ta fram musslorna ur kylen, öppna dem och placera musselhalvorna med öppningen uppåt på en plåt eller i en ugnsfast form. Bre en generös matsked av ndujafyllningen på varje mussla.
  10. Gratinera musslorna på 250 grader i ugnen tills fyllningen har fått färg, ca 5 minuter.
  11. Toppa musslorna med lite citronjuice samt zest och servera dem på ett fat.