Foto: TV4

Smörkola, världens godaste


1h50 st

Cirka 50 stycken

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola

  • 2 st apelsiner, rivet skal
  • 1 st citron, rivet skal

Pistagekola

  • 1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola

  • 2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola

  • 2 msk kakao

Limekola:

  • 2 st lime, rivet skal

Kardemummakola

  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola

  • 1 tsk malen ingefära
  1. Smörkola
    Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
  3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll smörkolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
  4. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper, förvara kallt.

Annons:

Liknande recept

  •  9 ingr

Leilas rocky road

av Leila Lindholm
  •  40 min
  •  5 ingr
  •  23 ingr
  •  4h 20 min
  •  7 ingr
  •  8 ingr

Chokladtryffel

av Nikolaj Kirk
  •  1h 20 min
  •  4 ingr

Tinas tartar på kalv

av Tina Nordström
  •  12 ingr