Lax i ugn med srirachamajonnäs och råkostsallad

koket.se
Lax i ugn med srirachamajonnäs och råkostsallad
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Lax i ugn med srirachamajonnäs och råkostsallad

18 ingredienser

I den här rätten ger bränd purjolök tillsammans med citronskal den ugnsbakade laxen ett rejält smaklyft. Komplett blir rätten med en het majonnäs och en krispig och fräsch sallad på morot, gulbeta och rättika i asiatisk dressing.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé, i bit
  • 0,5 purjolök
  • 3 msk rapsolja
  • 1 citron, finrivet skal

Srirachamajonnäs

  • 1 ägg
  • 3 dl rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk sriracha
  • 1 morot

Råkostsallad

  • 1 gulbeta
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rättika
  • ca 4 cm färsk ingefära
  • 1 limefrukt, juice och skal
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk rapsolja

Till servering

  • 4 port jasminris

Gör så här

  1. Salta laxen och låt stå och rimma i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, grill.
  2. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Dela purjolöken på längden. Lossa purjolöksbladen från ena halvan (resterande purjolök ingår i råkostsalladen) och sprid ut dem på en plåt. Baka tills de är helt svarta i ugnen, här får man hålla koll då tiden varierar stort från ugn till ugn. Ta ut och låt svalna helt. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  4. Smula den brända purjolöken till ett svart pulver med händerna eller hastigt i mixer.
  5. Blanda purjolöksaska, citronskal och rapsolja.
  6. Lägg laxen i en ugnssäker form. Torka den torr med hushållspapper. Pensla laxen med oljeblandningen. Baka i ugnen ca 15 minuter.
  7. Lägg ägg, dijonsenap, srirachasås och rapsolja i en hög mixerskål. Mixa till en majonnäs med stavmixer. Smaka av och se om det behövs mer sriracha och salt samt lite citronsaft för mer syra.
  8. Skala och strimla morot, gulbeta, purjolök och rättika fint. Blanda finriven ingefära, finrivet limeskal och limesaft, soja, sesamolja och rapsolja i en salladsskål. Smaka av med salt.
  9. Vänd upp de strimlade grönsakerna med dressingen precis före servering.
  10. Bottna en djup skål med ris, lägg på lax och skeda majonnäs över. Avsluta med grönsakerna på toppen.