Krämig räkpasta med färska tomater

POPULÄRT
koket.se
Krämig räkpasta med färska tomater
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Krämig räkpasta med färska tomater

15 ingredienser

30 min

Lyxigt god pastarätt med pappardelle, räkor, färska tomater, vitlök och chili i en krämig sås. Passar lika bra att laga i veckan för en guldkantad vardagsmiddag som till helgens middagsbjudning.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g skalade räkor
  • 400 g pappardelle
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 klyftor vitlök, stora
  • 1 röd chilifrukt
  • 6-8 romanticatomater
  • 3 dl vitt vin
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • persilja, hackad
  • ev chiliflakes

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chili och persilja.
  2. Skär tomaterna i kvartar.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Lägg en rejäl klick smör i stekpanna och fräs schalottenlöken mjuk och glansig på medelhög värme.
  5. Tillsätt vitlök och chili och låt allt fräsa ihop några minuter.
  6. Vänd i tomaterna och låt gå med i pannan tills de mjuknar något.
  7. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt sedan grädde och smulad buljongtärning. Låt koka ihop till önskad krämighet.
  8. Vänd till sist i räkor och persilja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  9. Vänd ihop såsen med pastan och toppa med hackad persilja och ev lite chiliflakes.