Krämig kokoscurry med kräftor och myntayoghurt

koket.se
Krämig kokoscurry med kräftor och myntayoghurt
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krämig kokoscurry med kräftor och myntayoghurt

21 ingredienser

40 min

Smakrik och kokosdoftande gryta med mustiga och värmande kryddor från det sydindiska köket. Precis före servering vänds kräftstjärtar i, det går också bra att ta räkor eller bönor. Servera med nykokt ris och en svalkande yoghurtröra med mynta.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar, tunt skivade
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2-3 röda chilifrukter, tunt skivad
  • 400 g finkrossade tomater
  • 400 ml kokosgrädde
  • 1-2 msk tamarindpasta (eller 1- 2 lime, pressad juice)
  • 400 g kräftstjärt
  • 1 kruka färsk koriander
  • neutral olja, att steka i
  • salt
  • peppar

Myntayoghurt

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk senapsfrö (gärna bruna)
  • 1 kruka färsk mynta, finhackad
  • 0,5 gurka, skuren i munsstora bitar

Till servering

  • 4 port basmatiris

Gör så här

  1. I en tjockbottnad gryta, stek lök i generöst med olja tills den börjar bli brynt. Tillsätt vitlök och ingefära och låt steka med i 1 minut. Sedan i med garam masala, gurkmeja, spiskummun och chili och fräsa med i ytterligare 1 minut. Häll sedan på tomaterna och kokosgrädde, låt puttra ihop i 10 minuter.
  2. Hetta upp 2 msk olja i en liten panna. Lägg i 1 hackad vitlöksklyfta och senapsfrön och dra av från värmen. Låt svalna, blanda sen med matyoghurt med mynta. Ställ åt sidan.
  3. Tillbaka till curryn på spisen. Tillsätt tamarindpasta i och smaka av med salt och generöst med peppar.
  4. Finhacka koriandern, men spara några blad till topping.
  5. Lägg i den hackade koriandern i curryn tillsammans med kräftstjärtarna och vänd runt. Dra av från värmen och servera genast med den svalkande myntayoghurten, gurka och ris.