Kinesisk fiskpannkaka

Kinesisk fiskpannkaka
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kinesisk fiskpannkaka

24 ingredienser

30 m

”En kinesisk frukostpannkaka som är en klassisk street-food-rätt och finns över hela Kina och Taiwan. Finns med massor av olika fyllningar, här har jag valt att göra en variant med fisk och en limedoftande coleslaw.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Sås att pensla med

  • 2 msk strösocker
  • 6 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilipasta, inlagd

Fisk

  • 200 g vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 200 g torskslag, sej i 10 cm strimlor
  • 2 ägg
  • pankoströbröd
  • olja (att fritera i)

Coleslaw

  • 200 g vitkål, tunt strimlad (eller spetskål)
  • 100 g majonnäs
  • 1 limefrukt, saft och zest
  • salt

Pannkakssmet

  • 70 g vetemjöl
  • 40 g fullkornsmjöl
  • 3 dl vatten

Till stekning

  • 4 tsk sesamfrön, rostade
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 4 ägg

Gör så här

Sås att pensla med

  1. Blanda ut sockret i soja och vinäger, vispa ner resten av ingredienserna.

Fisk

  1. Blanda mjöl och salt, vänd fisken i mjölet.
  2. Vispa upp ägget och vänd fisken i ägget.
  3. Lägg fisket i pankon och se till att den blir helt täckt.
  4. Fritera fisken i olja som är 190 grader (en bit vitt bröd blir gyllenbrun på 1 minut).

Coleslaw

  1. Vänd runt kålen i majonnäsen, tillsätt limesaft och zest.
  2. Smaka av med salt.

Pannkakssmet

  1. Blanda mjölsorterna och vispa ner vattnet, smeten skall vara lös och rinnig.
  2. Värm en stekpanna till medelvärme och häll i smet, den skall lätt rinna ut till en tunn pannkaka. Sänk värmen om den stannar för fort.

Till stekning

  1. Toppa pannkakan med sesamfrön och lök.
  2. Vänd pannkakan och knäck ett ägg på pannkakan, smeta ut ägget med baksidan av en sked.
  3. När ägget är klart så toppa med såsen, fisken, coleslaw och grönsaker.
  4. Vik ihop pannkakan till ett paket, lägg på en skärbräda, dela och servera.