Kammusslor med brynt sojasmör

Kammusslor med brynt sojasmör
Foto: Tv4

Kammusslor med brynt sojasmör

Av: Daniel - Karlshamn

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m + tid för pickling

Kammusslor med brynt sojasmör med blomkålsexplosion och hasselnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 blomkål [ca 350 g]
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 30 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 300 g musslor (kammusslor)
  • 1 msk olja
  • 3 msk rom (från öring)
  • 1 knippe dill
  • 3 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar

Gör så här

Pickla blomkål

  1. Koka upp ättikan tillsammans med socker och vatten i en gryta. Ta bort grytan från plattan när blandningen kokar och låt den svalna.
  2. Skär bort 3-4 blomkålskronor (ca 50 g) från blomkålen. Skär kronorna i så tunna skivor som du kan. Lägg därefter ner skivorna i den svala ättikslagen och ställ in i kylskåpet. Gärna minst en timme innan servering.

Blomkålspuré

  1. Skär resten av blomkålen i små bitar och koka dem i lättsaltat vatten i cirka tio minuter, eller tills bitarna känns mjuka. Häll av vattnet.
  2. Mixa blomkålen slät. Tillsätt crème fraiche, äppelcidervinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Mixa slät återigen och håll purén varm.
  3. Smält 30 gram smör i en gryta. Låt bubbla på svag värme tills smöret blir gyllenbrunt. Tillsätt därefter den japanska sojan och ställ åt sidan.
  4. Hacka de rostade hasselnötterna grovt.

Kammusslorna

  1. Torka av musslorna med hushållspapper. Stek musslorna i olja i en het panna cirka 1 minut per sida. Krydda med 1 krm salt och 0,5 krm peppar.
  2. Fördela purén på 4 tallrikar. Toppa med kammusslor, picklad blomkål och rom. Häll lite lätt över det brynta sojasmöret och strö över hasselnötter. Toppa med lite dill. Servera.