Julig rimmad torsk med sötsurt fläsk

Tina Nordström KM

Julig rimmad torsk med sötsurt fläsk

19 ingredienser

1 h

Julig rimmad torsk med sötsurt fläsk och gräddglacerad grönkål blir en perfekt huvudrätt i juletid.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 4 bitar torskrygg [á 130-150 g]
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 4-5 vitpepparkorn

Fläsk

  • 250 g rökt sidfläsk
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 hela nejlikor
  • 1 kanelstång (liten)

Grönkål

  • 2 schalottenlökar, skalade
  • 250 g grönkål, förvälld
  • 2 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • dill
  • 2-3 ansjovisfiléer
  • vitpeppar, nymalen
  • muskot

Gör så här

Torsk

  1. Mortla socker och salt med kryddorna och massera in i fisken. Låt ligga i 15–20 minuter i kylen.
  2. Ta upp fisken, torka av kryddblandningen och lägg fisken på ett papper. Låt stå i kylen medan du gör tillbehören.
  3. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  4. Ringla lite olivolja över fisken i en ugnsform och sätt in i ugnen, sänk värmen till 120 grader.
  5. Baka fisken till en innertemperatur på 40–42 grader. Använda gärna en termometer för att få fisken perfekt tillagad.

Fläsk

  1. Skär bort svålen på fläsket och skär fläsket i grova tärningar.
  2. Lägg tärningarna i en kastrull och häll i sirap, vinäger och kryddor. Låt koka tills fettet släppt och det blivit gott karamelliserat.

Grönkål

  1. Skala och hacka löken fint samt hacka kålen grovt.
  2. Smält smöret i en gryta och lägg i kål och lök. Fräs under omrörning några minuter utan att det blir brynt.
  3. Tillsätt grädde och buljong och låt det bli en krämig sås som täcker hela kålen.
  4. Smaksätt med hackad dill, mosade ansjovisfiléer, peppar och lite riven muskot på slutet.

Servering

  1. Anrätta fisken med tillbehören!