Dela krabban, ta bort magsäcken som är besk, plocka ur allt kött ur krabban, ta försiktigt ut köttet ur klorna, lägg allt åt sidan till senare.
Bryt skalen till lite mindre bitar, gnid in dom med ca 2 msk tomatpuré, rosta dom i ugnen 250 grader på en plåt med bakpapper ca 20 min.
Fond
Hacka grönsakerna i lite större bitar, lägg ner i en större kastrull tillsammans med de rostade krabbskalen, fräs i smör ca 3-4 minuter. Häll på vin, rör om, vänta ca 1 minut. Häll på vatten så det nästan täcker, lägg i timjan och salt och peppar. Låt det sjuda ca 20 min, rör om emellanåt. Sila av fonden och låt den reducera till ca hälften (minst 3 dl kvar).
Soppa
Finhacka grönsakerna, lägg i en större kastrull, fräs hacket i smör och timjan på medelhög värme ca 3-4 minuter.
Hacka/riv krabbköttet och lägg i det i kastrullen och rör om, häll på vin och eventuell cognac, låt reducera till hälften.
Häll på fonden och grädden, låt sjuda ca 10 min (reduceras ner ca 1 dl). Sila sen av soppan, smaka av med salt och peppar, eventuellt lite vitvinsvinäger och en klick smör (timjan som garnering).
Toast
Fräs i smör på båda sidorna. När de är klara, lägg på hushållspapper för att svalna av.
Vispa grädde ganska fast, men inte smörigt.
Krama vätskan ur krabbköttet från klo-lederna, hacka det fint.
Hacka timjan fint, riv lite citronzest/skal, blanda först krabbköttet, timjan och citronzest, sen med grädden lite i taget, du ska kunna forma krabbmixen.
Forma krabbmixen och lägg på toastbrödet tillsammans med kloköttet, riv lite citronzest över och garnera med timjansblad.