Foto: Stefan Wettainen

Sillabröd


Den inlagda och den gravade sillen, tomatsillen och senapssillen, alla är de sillabrödets kompisar. Brödet är smakrikt och lite sött och det plockar fint ut sötman ur vår svenska silltradition. Kaffet bidrar till att ge brödet fyllighet och beska som motvikt till det söta.

Bröden går utmärkt att frysa.

Steg 1, skållning

  • 60 g linfrön
  • 200 g fint rågmjöl
  • 8 g kummin
  • 300 g hett kaffe

Steg 2

  •   skållningen från steg 1
  • 300 g vatten
  • 250 g fint rågmjöl
  • 30 g jäst
  • 450 g vetemjöl med hög proteinhalt
  • 100 g mörk sirap
  • 125 g muscovadsocker
  • 25 g havssalt
  1. Steg 1
    Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll på det heta kaffet och rör om ordentligt till en tjock gröt.
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen.
  3. Steg 2
    Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så lång tid.
  4. Låt degen vila i 1 timme.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare 10 minuter i maskin, eller minst dubbelt så lång tid för hand.
  6. Låt degen vila i 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Lägg upp degen - den ska vara kladdig - i två smorda brödformar (ca 30x10 cm).
  9. Låt jäsa i 1 ½ - 2 timmar.
  10. Lägg ett bakplåtspapper och en plåt med tyngd ovanpå brödformarna.
  11. Ställ in bröden i ugnen och grädda dem i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  12. Stjälp upp brödet på galler.
  13. Vira in dem i plastfolie när de svalnat något och låt de mogna till nästa dag.

Annons:

Liknande recept

Olivbröd

av Heléne Johansson
  •  9 ingr

Solros- och tranbärsbröd

av Heléne Johansson
  •  17 ingr

Bageriets goda baguetter

av Heléne Johansson
  •  10 ingr
  •  17 ingr

Tekakor

av Sara Ask
  •  9 ingr

Grundrecept på surdeg

av Heléne Johansson
  •  6 ingr

Sesam- och linfröbröd

av Heléne Johansson
  •  11 ingr
  •  14 ingr