Halstrade pilgrimsmusslor med skummig champagnesås

Halstrade pilgrimsmusslor med skummig champagnesås
Foto: Tv4

Halstrade pilgrimsmusslor med skummig champagnesås

Av: Amanda - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Dillolja

  • 2 dl färsk dill
  • 1 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk vatten

Picklat äpple

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 äpplen, tärnade (gärna Granny Smith)

Champagnesås

  • 2 bananschalottenlökar, hackad
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 2,5 dl champagne (eller mousserande vin)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Pilgrimsmusslor

  • 4 pilgrimsmusslor
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Dillolja

  1. Mixa olja och dill med stavmixer. Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare lite. Sila blandningen genom ett kaffefilter, sätt kaffefiltret direkt över en glasbruk så att den silade oljan rinner direkt ner i burken. Förvara i kylen fram till servering.

Picklat äpple

  1. Koka ihop vatten, socker och ättika tills sockret löst upp sig. Låt svalna. Tärna äpplen, lägg i en burk, slå över lagen och ställ in i kylen.

Champagnesås

  1. Skala och finhacka löken och sellerin. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt mousserande vin och koka ner till hälften. Tillsätt grädde, fond, salt och peppar. Låt småkoka 3 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer. Sila bort löken i en finmaskig sil. Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm vid servering.

Pilgrimsmusslor

  1. Stek dem i olja på hög värme precis innan servering, ca 1 minut på varje sid

Servering

  1. Fördela såsen på tallrikar, lägg på nystekta pilgrimsmusslor och toppa med picklat äpple och dillolja.