Fisksoppa med saffran och champagne

Fiskgryta med saffran och champagne
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Fisksoppa med saffran och champagne

16 ingredienser

40 min

En enkel och god fisksoppa med smak av saffran och champagne, perfekt till nyårsafton!

Dryckestips:

Henri Maillart Vintage Extra Brut 2012
Nr 55445
Så som årgången 2012 är även detta vin generöst och drickklart nu. Härligt generöst med inslag av solvarm frukt, citrus, vit persika, rostad mandel och krita. Här får du mycket vin för pengen direkt från vinbonden.

Paul Sugot Grand Cru Blanc de Blancs
Nr 73501
Generöst inbjudande doft med toner av krutrök, krita, grönt äpple, surdeg och citrus. Smaken är generös med begynnande mognad och har toner av mocka, citrus, solvarma äpplen, bakat bröd, tropisk frukt och ett syrerikt avslut.

Pol Roger Brut Réserve
Nr 7549
Pol Roger var Winston Churchills favoritmärke. Churchill hann under sin livstid aldrig besöka Pol Rogers hus på 44 Avenue de Champagne. Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”. I doften stiger man in i ett Pâtisserie. Munnen fylls av runda och mjuka bubblor. I smaken kommer et tonar av solvarma röda äpplen, härliga mineraler, blodapelsin, rostade pinjenötter, ogräddad croissantdeg och citron.

Ingredienser

  • 400 g torskfilé, i kuber
  • 300 g laxfilé, i kuber
  • 300 g skalade räkor, handskalade
  • 1 purjolök, sköljd och strimlad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl champagne
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 fiskbuljongtärningar (uppkokat i 2 dl vatten)
  • 1 fänkål, strimlad
  • 1 förp saffran
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 paprika
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Fräs purjolöken och löken mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt vitlök och tomatpuré och låt fräsa lite till.
  2. Rör i champagne och buljong (som du har kokat upp på sidan), tillsätt sedan grädde, créme fraiche, fänkål, paprika och saffran. Låt sjuda ca 15 minuter.
  3. Lägg i fisken och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt.
  4. Toppa med färsk persilja och servera med bröd och aioli.