Fina fisken möter skogens guld, torskrygg med kantareller och bacon

Fina fisken möter skogens guld, torskrygg med kantareller och bacon
Foto: TV4

Fina fisken möter skogens guld, torskrygg med kantareller och bacon

Av: Cattis - STHLM

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

45m

Ugnstekt torskrygg serveras med potatiskompott med parmesan, lyxig champagnesås och stekt sparris.

Dryckesförslag:

Chardonnay, Fleur du Cap

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatiskompott

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 msk olja, valfri
  • 50 g smör
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk honung
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl bladspenat (eller andra färska örter)

champagnesås

  • 3 msk smör
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl torr sherry
  • 1 msk ljus redning
  • 1,5 dl mousserande vitt vin
  • 0,5 krm salt

sparris

  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olja, till stekning
  • 1 krm flingsalt

Torskrygg

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 600 g torskrygg, med eller utan skinn
  • 160 g bacon
  • 2 dl kantareller
  • 2 msk smör

Gör så här

Potatiskompott

  1. Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare.
  2. Ringla olja i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Klicka över hälften av smöret och salta och ringla över honung.
  3. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna i cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
  4. Krossa potatisen med en gaffel eller t.ex. ballongvisp. Tillsätt resten av smöret, riv över parmesan och vänd i bladspenat eller färska örter med stora tag, det ska vara lite motstånd i kompotten. Smaka av med mer salt om det behövs.

Champagnesås

  1. Smörfräs löken i 1 msk smör så att den blir gyllenbrun, i ca 3 minuter.
  2. Tillsätt det vita vinet och fiskbuljongen. Koka upp och reducera till hälften, cirka 5 minuter.
  3. Spara vätskan men sila bort löken. Tillsätt crème fraiche, grädde och sherry. Koka upp och red såsen med redningen.

Innan servering

  1. Värm såsen och vispa ner det resterande smöret och det mousserande vinet. Smaka av med lite salt om det behövs.

Sparris

  1. Skölj sparrisen och ta bort de nedersta bitarna.
  2. Häll lite olja över sparrisen och stek eller grilla den så att den fortfarande har lite tuggmotstånd, cirka 3-4 minuter. Strö på lite flingsalt.

Torskryggen

  1. Blanda vatten och salt till en saltlag och lägg ner torsken cirka 10 minuter.
  2. Skär baconet i små tärningar och stek det så att det blir knaperstekt, lägg på ett hushållspapper och ställ åt sidan.
  3. Fräs kantarellerna gyllenbruna i smöret och håll dem varma.
  4. Ta upp fisken och torka av med hushållspapper.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Häll vatten i en ugnsplåt och ställ in i ugnen. Lägg fisken i en ugnsfast form med lite olja i botten, ställ in fisken på gallret ovanför plåten med vatten. Ugnsstek fisken i cirka 10 minuter, den ska uppnå en innertemperatur på 55 grader.

Servering

  1. Lägg upp en klick potatiskompott på mitten av tallriken, lägg på fisken lite snett på potatisen.
  2. Toppa fisken med bacon och kantareller.
  3. Häll på den varma såsen och lägg upp sparrisen på sidan om.
  4. Dekorera fisken med lite rivet citronskal, använd gärna ett zestjärn för att få fina strimlor.