Lammkotletter med snigelsupport

Lammkotletter med snigelsupport
Foto: TV4

Lammkotletter med snigelsupport

Av: Erik Hörstadius

Från: Klockan nio hos stjärnorna

23 ingredienser

1h

Örtmarinerade lammkotletter med snigelsupport och risotto.

Erik bjöd även på
Pimpad laxskiva
Vaniljglass, bär och sockerkaka

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammkotletter

  • 4-8 lammkotletter
  • färsk timjan (efter smak)
  • vitlök (efter smak)
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • honung (efter smak)
  • bladspenat
  • malen koriander

Risotto

  • gul lök, hackad
  • 4 port risottoris (t ex aviorio)
  • grönsaksbuljong
  • 2-3 dl vitt vin
  • svamp, torkad, (t ex trattkantareller)
  • tryffelolja
  • 1-2 dl parmesanost, riven
  • smör (efter smak)

Sniglar

  • sniglar
  • persilja
  • smör
  • olivolja
  • vitlök
  • ev purjolök

Gör så här

Lammkotletter

  1. Marinera lammkotletterna över natten i timjan, vitlök, olivolja, salt, peppar, honung.
  2. Bryn sedan en halvminut på varje sida i stekpanna.
  3. Bädda in kotletterna i gröna örter, typ bladspenat, timjan, koriander.
  4. Skicka in dem i ugnen i kanske en kvart på 150-200 grader.

Risotto

  1. Mjukstek den hackade löken i en tjockbottnad gryta i olivolja/smör.
  2. I med ett par koppar risottoris och stek under omrörning tills det glänser, några minuter.
  3. Tillsätt skvättvis - under ganska lång tid på ganska svag värme - grönsaksbuljong och ett par deciliter vitt vin (ca 2 dl vätska per dl ris).
  4. Rör om då och då.
  5. I med lite torkad svamp, typ trattkantareller.
  6. När innersta kärnan i riskornen fortfarande är en aning hård, låter man kastrullen stå på eftervärme, samtidigt som man doppar i tryffelolja, river ned parmesan och rör ner nån klick smör till.

Sniglar

  1. Sätt ugnen på 250 grader eller lite till.
  2. Gör ett vitlökssmör på smör, nerklippt persilja, lite olivolja, rikligt med pressad vitlök och eventuellt lite purjolök.
  3. Lägg sniglarna i smöret.
  4. Gratinera på hög ugnsvärme i knappt 10 minuter.

Dryckestips
Ripasso I Castei ifrån Castellani, art.nr. 22409