Hemkörd kolasås, vaniljglass och bär

Hemkörd kolasås, vaniljglass och bär
Foto: TV4

Hemkörd kolasås, vaniljglass och bär

Av: Erik Hörstadius

Från: Klockan nio hos stjärnorna

21 ingredienser

Hemkörd kolasås serveras över en vaniljglass och med sommarbär och sockerkaka.

Erik bjöd även på
Pimpad laxskiva
Örtmarinerade lammkotletter

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Sockerkaka

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 75 g margarin
  • mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • vaniljsocker (efter smak)
  • citron, efter smak
  • sesamfrön
  • smör, till formen

Kolasås

  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • smör
  • salt
  • vaniljsocker
  • Kahlùa
  • snabbkaffepulver
  • kakao

Serveras ned

  • vaniljglass
  • färska bär (sommarbär, efter tillgång)

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Maskinvispa ihop ägg med socker.
  3. I med smält margarin och mjölk tills du får en bra konsistens.
  4. Vispa snällt.
  5. Häll sedan i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och citron efter smak.
  6. Vispa snällt igen.
  7. Häll smeten i en sesamströsslad, smord form och grädda ca en halvtimme.

Kolasås

  1. Rör ihop sirap, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull tillsammans med en klick smör, några saltkorn och lite vaniljsocker.
  2. Låt sjuda. Rör då och då.
  3. När vätskan börjar tjockna, häll på lite Kahlua och eventuellt några korn pulverkaffe och kakao.
  4. Låt svalna lite.
  5. Häll över sockerkakan, som nu förhoppningsvis fått sällskap av vaniljglass och bär.

Dryckestips
Charles de Fère Rosé, art.nr. 77119