Cocobönor med vongole

Cocobönor med vongole

Cocobönor med vongole

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

Inkokta bönor med musslor är en härlig rätt att förgylla en trevlig sensommarmeny med.

Ingredienser

portioner

Bönor

  • 600 g cocobönor (färska, eller torkade vita bönor)

Inkokningslag till bönor

  • 2 tomater
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 timjankvist
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 1 dl citronsaft
  • 10 g salt

Musslor

  • 500 g hjärtmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 basilika
  • 1 röd chilifrukt
  • 30 g smör
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 citron
  • svartpeppar

Servering

  • basilika
  • citronskal

Gör så här

Bönor

  1. Bönorna kan med fördel förberedas redan dagen innan eller på morgonen för att ta riktigt mycket smak från lagen.
  2. Plocka ur bönorna ur sin skida om du använder färska bönor.
  3. Använder du torkade bönor behöver du blötlägga dem över natten.

Inkokningslag till bönor

  1. Hacka tomater, schalottenlök, vitlök och timjan.
  2. Häll olivolja i en stekpanna och stek lökhacket tills det är mjukt.
  3. Häll på vatten, citronjuice och salt.
  4. Tillsätt bönorna i lagen och koka tills de är mjuka men al dente, ca 20-30 minuter.
  5. Ta av kastrullen från plattan och låt bönorna svalna i sin lag för att dra åt sig extra mycket smak. Låt gärna stå i kylen över natten.

Musslor

  1. Skölj musslorna under kallt vatten i ett durkslag eller sil för att bli av med sand som kan gömma sig i skalen.
  2. Hacka schalottenlök, vitlök, persilja, basilika och chili.
  3. Smält smör i en sauteuse eller traktörpanna och tillsätt lökhacket. Fräs snabbt i smöret.
  4. Lägg i musslorna i pannan och häll över sherryn och täck med ett lock. Koka i ca 1 minut så att musslorna precis öppnar sig.
  5. Ta av locket och lyft i bönorna, gärna med en hålslev så att inte för mycket av bönornas lag följer med.
  6. Rör försiktigt så att allt blandas och kläm över lite citronjuice.

Servering

  1. Häll över bönorna på fat och toppa med basilika och citronzest.