Älgköttbullar med gula ärtor och julens smaker

Älgköttbullar med gula ärtor och julens smaker
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Älgköttbullar med gula ärtor och julens smaker

11 ingredienser

1 h

Små goda köttbullar på älgfärs och en liten del kokta gula ärter. För en julig smaktouch kokar Ernst ur pannan med sin jularom och vänder sedan runt köttbullarna i den.

Ingredienser

portioner
  • 200 g gula ärtor, färdigkokta (vikten avser färdigkokta)
  • 1 gul lök, grovhackad (liten)
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 kg älgfärs
  • 0,5-1 dl ströbröd
  • 2 msk crema di balsamico
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • Ernsts jularom (se tips)

Gör så här

  1. Mixa gula ärtor, lök, ägg och grädde till en slät smet i en matberedare.
  2. Blanda smeten med älgfärsen i en stor skål. Tillsätt ströbröd, balsamicokräm, salt och peppar. Arbeta ihop färsen väl.
  3. Gör ett stekprov så att du vet att smaken är bra.
  4. Använd gärna en spritspåse och spritsa ut små fina köttbullar. Eller forma dem för hand om du föredrar det.
  5. Stek köttbullarna i en blandning av smör och olja i en stekpanna tills de är genomstekta och har en fin färg.
  6. Häll av överflödigt fett från stekpannan och deglacera den med Ernsts jularom för en julig smak på köttbullarna. Det vill säga, häll i lite av jularomen och skrapa loss den goda stekskyn som fastnat i pannan.
  7. Blanda köttbullarna med jularomen från stekpannan och servera.

Tips! Här hittar du recept på Ernsts jularom.