Japanska läckerheter från havet

Japanska läckerheter från havet
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Japanska läckerheter från havet

46 ingredienser

1h

Louises vinnarrecept på japanskt tema. En alg- och mangosallad med laxtartar, friterade och smörstekta havskräftor. Det japanska köket har otroliga smaker att erbjuda, det är minimalistiskt och fantastiskt vacker mat. Recepten kan man använda som smårätter var för sig eller gärna som en hel förrätt.

7-sorters chiliblandning, chilikryddpasta, pankoströbröd, gari, alger och mirin hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i en asiatisk mataffär.

Spara och frys gärna in skalen som blir över av havskräftorna, man kan alltid göra en skaldjursfond, som användas som sås eller grytbas.

Som garnityr till de här rätterna kan man fritera lite purjolök.

Ingredienser

portioner
  • 4 havskräfta, råa, skalade
  • 2 msk olja, till stekning
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk citron, saft
  • salt (efter smak)
  • 1 krm 7-sorters chiliblandning
  • 4 havskräfta, råa, skalade
  • 3 äggvitor
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 3 msk vatten, kallt
  • 1 dl kokos
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 krm 7-sorters chiliblandning
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald (efter smak)
  • 7 dl olja, till fritering
  • 150 g lax, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk dill, finhackad
  • 2 tsk inlagd ingefära, finhackad (syltad ingefära)
  • 0,5 tsk citron, saft
  • 0,5 tsk chilikryddpasta
  • 1 msk misomajonnäs (se recept nedan)
  • salt (efter smak)
  • 1 dl alger, blötlagda
  • 1 mango, skuren i tunna remsor
  • 2 morötter, skurna i tunna remsor
  • 1-2 msk inlagd ingefära, hackad (syltad ingefära)
  • 2 msk koriander, hackad
  • 2 msk dill, hackad
  • 1 krm strösocker
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1-2 msk misopasta
  • 0,5 tsk citron, saft
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald (efter smak)
  • 2 dl japansk soja
  • 0,5-1 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1-2 msk ingefära, finhackad
  • 1-2 msk mirin (japansk risvinäger, kan ersättas med vitvinsvinäger)

Gör så här

Söt sojasås

  1. Koka upp soja i en kastrull.
  2. Tillsätt resterande ingredienser till sojasåsen och låt sjuda i 15-20 minuter.
  3. Sila av till en slät sås.
  4. Låt svalna.

Misomajonnäs

  1. Rör ihop äggulor i en bunke.
  2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
  3. Smaka av med misopasta, salt, peppar och lite citronsaft.

Laxtartar

  1. Rör försiktigt ihop alla ingredienser till laxtartaren i en bunke.
  2. Smaka av med salt och citronsaft.

Mango- och morotssallad

  1. Koka upp vatten och lite salt i en kastrull.
  2. Lägg morotsremsorna i en bunke och häll det varma vattnet över.
  3. Låt stå i ca 2 minuter.
  4. Häll av morotsremsorna i ett durkslag/sil och kyl ner dem under rinnande kallt vatten.
  5. Lägg alla ingredienser till mango- och morotssalladen i en bunke och slunga försiktigt.

Friterad havskräfta

  1. Vispa äggvitor till hårt och styvt skum.
  2. Blanda mjölsorterna med vatten i en skål.
  3. Rör i lite av äggvitan i mjöl- och vattenblandningen, vänd försiktigt i resterande äggvita.
  4. Hetta olja i en kastrull till 180 grader.
  5. Blanda kokos, pankoströbröd och chilipulver i en skål.
  6. Salta havskräftorna.
  7. Doppa dem först i frityrsmeten, sedan i kokos- och ströbrödblandningen.
  8. Fritera dem till sist i oljan tills de får en fin och gyllenbrun färg.

Smörstekta havskräftor

  1. Hetta upp olja en stekpanna.
  2. Salta och peppra havskräftorna.
  3. Halstra havskräftorna snabbt med ryggsidan ner i pannan.
  4. Tillsätt smör och citronsaft.
  5. Dra ifrån pannan och ös havskräftorna med citronsmöret, de är färdiga efter ca 1 minut.
  6. Ta upp kräftorna och lägg dem på hushållspapper.
  7. Smaksätt dem med 7-sorters chiliblandning.

Vid servering

  1. Forma laxtartaren till en äggliknande form i handen med hjälp av en sked.
  2. Fördela tartaren, de smörstekta och friterade havskräftorna på fyra tallrikar.
  3. Lägg på salladen och ringla på lite söt sojasås.