Zuleikatårta

Zuleikatårta
Foto: TV4
Viveca Sten
Viveca Sten

Zuleikatårta

Av: Viveca Sten

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

2 h

Mandeltårta fylld med både konjakssmörkräm och vaniljsmörkräm. Toppas med flagad mandel.

Zuleikatårtan brukade min farmor alltid servera och det är min pappas absoluta favorit. Receptet har jag fått av min pappas gamla barnsköterska, nedtecknat på en handskriven lapp med darrig handstil. Då min farfar fyllde 90 ordnade jag och min man en riktigt fin födelsedagsmiddag hemma hos oss för hela släkten och min farfars närmaste vänner. Till den kvällen hade jag bakat den här tårtan som en överraskning och min farfar blev faktiskt nästan tårögd av lycka. När min pappa fyllde sextio önskade även han sig Zuleikatårta till efterrätt och jag stod i flera dagar och bakade den till alla gästerna. Och han blev så glad! /Viveca

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Bottnar

  • 6 äggvitor
  • 150 g sötmandel, skållad och finhackad/grovmalen
  • 1,75 dl strösocker

Smörkräm med konjak

  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 5 cl cognac

Vaniljsmörkräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,4 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker

Smörkräm till dekoration

  • 170 g smör
  • 6 dl florsocker
  • 2,5 tsk vatten, kokande
  • 1-2 tsk cognac

Dekoration

  • 100 g mandelspån, rostade
  • färska rosor, aprikosfärgade

Gör så här

Botten

  1. Blanda socker och mandel,
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner mandel- och sockerblandningen.
  3. Lägg ut 3 rundlar smet (ca 15-16 cm breda) på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175-200 grader ca 25 min. Låt svalna.

Smörkräm med konjak

  1. Blanda grädden med äggulorna, konjaken, vaniljsocker, sockret och smöret och sjud till en tjock kräm i tjockbottnad kastrull under ivrig vispning. Låt svalna ca 45 min.

Smörkräm med vaniljsocker

  1. Blanda grädden med äggulorna, sockret och smöret och sjud till en tjock kräm i tjockbottnad kastrull under ivrig vispning. Låt svalna ca 45 min.

Dekorationskräm

  1. Vispa smöret fluffigt i 5-10 min. Tillsätt florsockret lite i taget under vispningen. Tillsätt det kokande vattnet och konjaken. (Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens).

Montering

  1. Bred hälften av konjakssmörkrämen över den understa botten och lägg på en botten till.
  2. Bred vaniljsmörkrämen över den andra botten och lägg på den tredje.
  3. Bred resten av konjakssmörkrämen över den översta tårtbotten och spackla sidorna. Låt stå i kylen 30 min om du har tid.
  4. Spritsa ut dekorationssmörkrämen över tårtan i dekorativa pluppar längs med sidorna och gör rosor ovanpå.
  5. Strö försiktigt rostad mandel över utan att det landar på rosorna. Strö det som är kvar av den rostade mandeln runt om tårtan dekorativt och garnera tårtfatet med aprikosfärgade rosor. Förvara kakan i kylen.