Zeinas enkla tomatpasta

koket.se
Zeinas enkla vardagspastaa
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas enkla tomatpasta

13 ingredienser

30 min

Snabblagad och vardagsvänlig middag med pasta vänd i en krämig tomatsås med basilika. Perfekt att göra storkok av och frysa in eller lägga i veckans matlådor.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g pasta (gärna orecchiette, farfalle, fusilli eller penne)

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 250 g morot
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 förp krossade tomater (á 400 g)
  • 2 dl grädde (kan uteslutas)
  • 1 msk fryst basilika
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk balsamvinäger (eller 1 tsk socker)
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt (gärna örtsalt)
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka löken, sellere och morot fint. Stek i olja tills grönsakerna mjuknar. Riv i vitlöken, tillsätt basilika och
  2. stek lite till under omrörning. Häll i krossad tomat, vatten, balsamvinäger, dijonsenap, paprikapulver, salt
  3. och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Koka pastan under tiden, ta tillvara på ca 1,5 dl av pastans
  4. kokvatten precis innan du ska sila av.
  5. Häll grädde i tomatsåsen såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min. Vill du Vänd sedan i pastan,
  6. pastavatten, blanda och servera