Yvonnes köttbullar med potatispuré, lingonsylt och pressgurka

POPULÄRT
Yvonnes köttbullar med potatispuré, lingonsylt och pressgurka
Foto: TV4
Yvonne Ryding
Yvonne Ryding

Yvonnes köttbullar med potatispuré, lingonsylt och pressgurka

Av: Yvonne Ryding

Från: Sveriges mästerkock VIP

24 ingredienser

Yvonnes hemliga knep för godaste köttbullarna är att smaksätta dem med riven lök och nystött kryddpeppar. Tillsammans med ansjoviskryddad gräddsås, lingonsylt, pressgurka och len potatispuré blev det full pott hos mästerkocksjuryn. Tips! Låt gärna grädden koka och reducera lite i en kastrull innan du tillsätter den i gräddsåsen, det ger en lite knäckig smak åt såsen.

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 gul lök, riven
  • salt
  • 10 svartpepparkorn, stött i mortel
  • 5 kryddpepparkorn, stött i mortel

Potatispuré

  • 6-7 potatisar
  • 30-50 g smör
  • 0,5-1 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon
  • 1,5 dl strösocker

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 2 tsk salt
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 msk vatten
  • 3-4 ansjovisar, hackade
  • 2-3 tsk svartvinbärsgelé

Gör så här

Potatispuré

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, lägg i smör samt lite mjölk, mixa med mixer. Smaka av med salt och peppar.

Pressgurka

  1. Skiva gurka på en mandolin, ta gurkskivorna och lägg på hushållspapper eller en kökshandduk. Salta och pressa ut så mycket vätska som det går. Lägg i en skål. Blanda i ättika och socker. Vänd runt med persiljan. Ställ i kylen fram till servering.

Rårörda lingon

  1. Lägg lingonen i en liten kastrull. Koka upp dem under omrörning. När lingonen börjar gå sönder, häll på sockret och fortsätt koka på medelvärme ca 10 minuter. Häll upp på burk, låt stå och svalna.

Köttbullar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda mjölken med ströbröd och låt stå och svälla en stund. Ha i stött kryddpeppar och svartpeppar. Skala och riv löken. Ha i lök och ägg, blanda runt. Tillsätt färsen och blanda ordentligt, men inte för länge då blir köttfärsen lätt stabbig.
  3. Rulla köttbullar av smeten och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  4. Förstek köttbullarna ca 10 minuter i ugnen. Hit kan du förbereda, ställ i så fall in dem i kylen när de svalnat. Sen är det bara att ta fram och steka strax före servering.
  5. Stek köttbullarna i smör i stekpanna på medelvärme så att de får en fin yta. Ta upp och lägg i en skål.

Sås

  1. Ta vara på köttskyn, lägg i en klick smör och vispa i stekpannan. Häll i kalvfond och vatten. Koka ihop. Tillsätt ansjovis och vispgrädde.
  2. Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar. Häll gärna tillbaka köttbullarna i pannan med såsen och låt allt småkoka några minuter.
  3. Servera köttbullarna med gräddsås, pressgurka, lingonsylt och potatispuré.