Krämig vitlökssoppa med knaperstekt bacon.

Krämig vitlökssoppa med knaperstekt bacon.
Foto: TV4

Krämig vitlökssoppa med knaperstekt bacon.

Av: Yasmine - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

25 min

Vitlökssoppa med bacon som serveras med örtgratinerade tunnbröd.

Vintips från Yasmine
Riesling ifrån Jules Muller, 6622, 79:-

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 3 schalottenlökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 knippe gräslök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 140 g bacon

Tunnbröd

  • tunnbröd
  • italienska örtkryddor
  • 2 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

Soppa

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs löken mjuk i smör.
  3. Häll i vatten och smula ner buljongtärningen.
  4. Låt koka några minuter.
  5. Rör ut vetemjölet i lite av grädden och vispa ner i buljongen.
  6. Häll i resten av grädden.
  7. Låt soppan koka cirka 10-15 minuter.
  8. Hacka gräslöken. Rör ner den i soppan.
  9. Smaksätt med salt och peppar.
  10. Toppa soppan med bacon före servering.

Tunnbrödsrullar

  1. Fördela osten på tunnbrödet och därefter örterna på osten.
  2. Gratineras i ugnen i cirka 5-10 minuter.
  3. Skär brödet i mindre bitar.