Vörtbröd - Johan Sörbergs recept

POPULÄRT
Vörtbröd - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Vörtbröd - Johan Sörbergs recept

14 ingredienser

2 h 30 min

Ett mörkt och sött bröd med smak av pomerans, nejlika, kardemumma, kanel och ingefära. Ett måste på julbordet. Tips! Fråga efter flytande vört på ditt lokala bageri.

Ingredienser

portioner bröd
  • 500 g svagdricka
  • 700 g vetemjöl
  • 200 g finmalt rågmjöl
  • 150 g mörk sirap
  • 100 g vört, flytande
  • 40 g smör
  • 30 g jäst
  • 20 g salt
  • 5 g malen kardemumma
  • 5 g malen nejlika
  • 5 g malen kanel
  • 5 g malen pomerans
  • 5 g malen ingefära

Efter gräddning

  • smör, rumsvarmt (att pensla brödet med)

Gör så här

  1. Blanda allt i en degblandare och kör på lägsta växel 10-15 minuter.
  2. Låt vila i rumstemperatur 30-40 minuter.
  3. Dela degen i fyra bitar. Rundriv (forma degbitarna runda), låt vila 10 minuter.
  4. Forma lite knubbiga och spetsiga limpor och lägg på 2 plåtar.
  5. Tag en sax eller smal kniv och stick ner den 7-10 gånger längs limporna på toppen, och stick hela vägen ned till plåt. Detta för att smöret som penslas på efter gräddning ska sjunka ner i "hålen".
  6. Sätt in plåtarna i en avstängd ugn.
  7. Sjud upp vatten och ställ in i botten på ugnen. Låt bröden jäsa till dubbel storlek och byt vattnet efter ca 30 minuter.
  8. Tag ut plåtarna, sätt ugnen på 250 grader och placera en gjutjärnspanna (eller ugnstålig skål) i botten på ugnen.
  9. Sätt in plåtarna i ugnen, häll ca 50 g kallt vatten i pannan som står på botten i ugnen.
  10. Sänk ugnsvärmen till 220 grader, grädda ca 30 minuter och snurra plåten/plåtarna efter 20 minuter så de blir jämnt gräddade.
  11. Tag ut bröden och pensla dem med rumsvarmt smör.