Pepparkakscheesecake

Pepparkakscheesecake
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Pepparkakscheesecake

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Vinterns söta

15 ingredienser

Pepparkakscheesecake är godast om den får stå i kylen över natten. Perfekt när man vill kunna förbereda!

Ingredienser

Pepparkaksbotten

  • 25 pepparkakor
  • 75 g smör, smält

Cheesecakefyllning

  • 800 g färskost (eller annan cream cheese)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 4 ägg
  • ca 10 pepparkakor

glasyr

  • 100 g färskost (eller annan cream cheese)
  • 1 dl florsocker

Dekoration

  • några pepparkakor

Gör så här

Pepparkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kör ca 25 pepparkakor och smör i en matberedare.
  3. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.

Cheesecakefyllning

  1. Rör ihop cream cheese och socker.
  2. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
  4. Häll hälften av smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter eller tills kakan har stelnat något.
  5. Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten.
  6. Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
  8. Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.