Ha i äggen i en bunke, tillsätt socker och vaniljpulver. Vispa smeten fluffig med elvisp på högsta hastighet.
Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om det behövs. Vispa så det blandas.
Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, detta tar ungefär 20 minuter.
Smördegen
Blanda mjöl, vattnen och ungefär 50 g av smöret i en bunke.
Arbeta ihop det till en deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i 15-20 minuter.
Kavla sedan ut degen till en kvadrat, banka ut smöret med kaveln och placerar det på degen.
Vik ihop degen över smöret och kavla lite grann.
Vik ihop båda ändarna och kavla igen. Gör likadant igen och plasta in den och lägg den i kylen för 15-20 min vila till.
Vik och kavla på samma sätt igen 2 gånger och låt den vila en sista gång i 15-20 minuter.
Fyllningen
Smöra en stekpanna och häll i socker, samt citronsaften.
Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela dem på mitten och lägg dem med skärytan uppåt i stekpannan.
Passa in den utkavlade smördegen i pannan sedan tar du bort det som hamnar utanför kanterna. Vänta i 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek tarten i ca 15 minuter på hög värme tills smöret och sockret fått gyllenbrun färg. Men var försiktig så att kanterna inte fastnar i pannan.
Efter det gräddar du alltihop i ugnen i ungefär 10 minuter eller tills den har fått en fin färg. Ta ut den ur ugnen och vänd den upp och ner på ett fat så att äppelhalvorna syns.