Viltbuljong

Viltbuljong

Av: Mikael Einarsson

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

4 h

Buljong är enkelt att koka ihop själv och perfekt att förvara i frysen tills du ska laga passande recept! Buljongen ger dina rätter djupa och härliga smaker.

Receptet kommer från boken Kocken & Jägaren

Ingredienser

portioner sats
  • 1 kg grisspjäll
  • ca 2 kg vildsvinsben, sågade (älgben eller annat vilt)
  • 2 gula lökar
  • 3-4 timjankvistar
  • 4-5 l vatten

Buljong

  • 6 dl viltfond
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • ev tabasco (chiliflakes eller chiliolja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela grisspjällen längs med benen och blanda med viltbenen i en ugnsform. Rosta mitt i ugnen cirka 15 minuter, vänd runt benen och rosta ytterligare cirka 15 minuter.
  3. Dela löken på mitten och rosta med snittytan neråt i en stekpanna på hög värme ca 2 minuter. Ta inte bort löken förrän snittytan nästan är svart.
  4. För över benen till en kastrull, häll inte över fettet. Tillsätt timjan och lök och täck med kallt vatten. Ställ kastrullen på hög värme på spisen och låt det få ett uppkok. Skumma av fonden och sänk till låg värme. Låt fonden sjuda lätt ca 4 timmar, fyll eventuellt på med lite vatten om benen inte täcks helt.
  5. Sila bort lök och ben från fonden och ställ återigen på hög värme på spisen. Låt fonden få ett rejält uppkok, sila och sänk till medelvärme. Låt fonden reducera tills ca hälften återstår. Sila igen.
  6. Ett tips är att fördela fonden i mindre burkar och frysa in, för att kunna ta fram vid behov.

Buljong

  1. Koka upp alla ingredienser till buljongen i en kastrull. Smaka av med salt och hetta.