Vildsvinsgryta

koket.se
Vildsvinsgryta
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vildsvinsgryta

29 ingredienser

2 h

En mustig vildsvinsgryta full av smak. Köttet vinmarineras 1 dygn i förväg och får en djup och god smak.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 kg marinerat vildsvinskött
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter (små)
  • 2 dl av marinad
  • 1 dl torkad karljohansvamp (eller färsk karljohansvamp)
  • 6 dl rött vin
  • 0,5 tsk kakao
  • 2 vegetariska buljongtärningar
  • 3 enbär
  • 1 uns riven muskot
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar
  • persilja, till garnering

marinad

  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk muskot
  • 12 enbär
  • 1 tsk malen kanel (eller en hel kanelstång)
  • 3 morötter
  • 5 svartpepparkorn
  • 75 cl rött vin [1 flaska]
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 skivor Citron, tunna skivor av citronskal

Gör så här

Marinad

  1. Skär bort senor och fett och dela köttet i lagom stora bitar.
  2. Skiva vitlöken och morötterna och lägg dem i ett kärl tillsammans med köttet.
  3. Stöt enbär och pepparkorn i en mortel.
  4. Riv en gnutta muskot och tillsätt den tillsammans med kanelen i kärlet, var noga med att inte ha i för mycket muskot.
  5. Häll på vinet och rör om. Tillsätt lagerbladen, rosmarinen och citronskalet.
  6. Låt marinaden stå i ungefär 1 dygn.

Gryta

  1. Lyft ur köttet ur marinaden och låt köttbitarna rinna av lite på en handduk eller papper.
  2. Hetta upp oljan i grytan och lägg ner grytbitarna. Bryn grytbitarna lätt.
  3. Hacka och skär grönsakerna i stora bitar.
  4. Slå på lite av marinaden och dess innehåll på de brynta grytbitarna och tillsätt de hackade grönsakerna.
  5. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra under lock i ca en timme eller tills köttet känns mört.
  6. Servera med gott bröd och nyhackad persilja på toppen