Vildandsbröst med Karl-Johansvamp och viltsås

Vildandsbröst med Karl-Johansvamp
Foto: TV4

Vildandsbröst med Karl-Johansvamp och viltsås

Av: Peter - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 30 m

Vilda och höstliga smaker som vildand, enbär och Karl Johan-svamp från svenska skogar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 hela änder
  • ca 12 mandelpotatisar
  • 2 karljohansvampar
  • 4 salladslökar
  • 4 sparrisbroccoli
  • vitpeppar
  • salt
  • 1,5 dl grädde
  • ca 50 g smör

Viltsås

  • 2 andskrov
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 bit sellerirot (stor som en knytnäve)
  • ca 5 dl vatten
  • 50 g smör, smält
  • 1-2 msk honung, flytande
  • 2-3 msk crema di balsamico
  • 20 enbär
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 dl cognac
  • vitpeppar
  • salt
  • rapsolja

Gör så här

Vildandsbröst

  1. Skär ut brösten och låt rikligt med skinn vara kvar runtom. Putsa sedan bort skinnet och fettet runt brösten så de får samma ovala form. Salta och peppra bröstens båda sidor.
  2. Stek brösten 7-8 minuter på medelsvag värme på var sida.
  3. Testa ett bröst med snitt i tjock del. Köttet ska vara rosa i mitten.
  4. Svep in brösten i folie så de håller värmen. Köttsaften samlas då upp som senare skall vispas i den färdiga såsen.

Sås

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg enbären och timjankvistarna i t ex en glasburk där en mixerstav ryms, tillsammans med 2 dl vitt vin och värm på full effekt i mikron eller koka i kastrull. Kör stavmixern i blandningen tills blandningen är finfördelad. Sila av och ställ åt sidan.
  3. Hacka rotfrukter och grönsaker. Hacka andskroven ordentligt. Olja en djup ugnsplåt med rapsolja och sprid ut rotfruktshacket och andskrovhacket på var sida om plåten.
  4. Ställ plåten i ugnens mitt. Låt fräsa i 12-15 minuter och rör samman var sida för sig och stek 12-15 minuter igen. Håll koll på hacket så det inte bränns för mycket. Är det för blekt sätter du på grillen och bevakar.
  5. Lägg allt brynt hack i en stor vid kastrull och fyll på med vatten tills allt är täckt. Koka på medelvärme 30 minuter och sila av. Fyll eventuellt på med vatten så hacket är täckt hela koktiden.
  6. Sila av allt i ny kastrull och i häll i den avsilade enbärs-, timjan- och vinblandningen och koka ned fonden till hälften under 15-20 minuter. Kan gå fortare om du använder en vid kastrull.
  7. Vispa ned smält smör och balsamvinäger, helst crème. Smaka av med honung och konjak, krydda med vitpeppar och salt efter smak. Håll varm.

Tillbehör

  1. Koka mandelpotatisen till ätklar konsistens och häll av vattnet.
  2. Dela ev potatisarna med en gaffel, tillsätt en smörklick, salt, peppar, en nypa muskot och grädde. Bearbeta med elvispen tills det är klumpfritt. Ej för länge, då kan purén bli klistrig, Håll purén varm tills det är dags för upplägg.
  3. Skiva svampen och stek på medelvärme cirka 5 minuter under omrörning. Koka sparrisbroccolin och salladslöken med en klick smör och en msk smör i cirka 5 minuter.
  4. Skiva andbrösten och lägg upp med tillbehören på varma tallrikar.
  5. Till sist hälls såsen på runt om. Garnera ev med timjankvist. Servera med rönnbärssylt eller -gelé.