Victoriatårta värdig en drottning

POPULÄRT
Victoriatårta
Foto: TV4

Victoriatårta värdig en drottning

Av: Francesca - Lysekil

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 m

Luftig tårta med sockerkaksbotten med mascarponekräm och jordgubbssylt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g strösocker
  • 200 g margarin, mjukt
  • 4 ägg, vispade
  • 200 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk mjölk

Sylt

  • 500 g färska jordgubbar
  • 3 citroner, saft
  • 1,84 kg syltsocker
  • smör
  • basilika

Grädde

  • 400 g mascarpone
  • 100 ml grädde, hårt vispad
  • 25 ml limoncello
  • 50 g florsocker

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Smöra 2 formar ca 25 cm i diameter.
  3. Blanda mjöl, ägg, socker, smör, mjölk och bakpulver.
  4. Vispa ingredienserna till en slät smet. Dela upp i två formar.
  5. Baka i 20 minuter tills bottnen är gyllene och fjädrar upp när man trycker på mitten.
  6. Bred över ett tunt lager sylt och kräm förre servering.

Sylt

  1. Värm ingredienserna under konstant omrörning för att smälta sockret. Koka i 4 minuter då det smält.
  2. Låt sylten koka ihop och stelna under 1,5 timme. Testa på en kall tallrik om sylten har rätt konsistens. Låt den koka ihop mer om den är för lös.
  3. Hacka basilikan och blanda i sylten.

Gräddfyllning

  1. Vispa ihop alla ingredienser.