Hjortfärsbiffar med potatispuré deluxe

Hjortfärsbiffar med potatispuré deluxe
Foto: tv4

Hjortfärsbiffar med potatispuré deluxe

Av: Victor - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

40 min

Hjortfärsbiffar med potatispuré deluxe på blandade rotfrukter.Serveras med svartvinbärssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck

2352 Soprasasso Amarone Della Valpolicella, Veneto, Italien
Ett fruktigt och kryddigt vin med utvecklade smaker av fat, körsbär och torkad frukt. Vinets kraft och fatkaraktär blir en fin match till kraften ifrån hjorten. Den något söta smaken som amarone har blir en fin match till svartvinbärssåsen.

Ingredienser

portioner

Hjortfärsbiffar

  • 700 g hjortfärs
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 1 skiva torrt vitt bröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 3 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar, nymald (efter smak)
  • smör, till stekning

Potatispuré deluxe

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 30 g smör
  • muskot, riven
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 200 g morot
  • 100 g palsternacka
  • 50 g purjolök
  • 1 tsk honung

Svartvinbärssås

  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl viltbuljong
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 dl svarta vinbär
  • salt
  • peppar

Sidotillbehör

  • pressgurka
  • rårörda lingon

Gör så här

Hjortfärsbiffar

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Låt löken kallna.
  2. Blanda färsen med lök, smulat bröd, rosmarin, grädde, ägg och senap. Krydda med salt och peppar.
  3. Forma 8 biffar och stek dem i smör på hög temperatur några minuter på varje sida.

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen mjuk med vitlöksklyftan.
  2. Värm grädde, mjölk och smör.
  3. Finhacka rotfrukterna och stek på medelvärme i en panna tills de mjuknat. Tillsätt purjolöken sist och lite honung.
  4. Stöt eller pressa potatisen och tillsätt sedan smör, grädde och mjölk samtidigt som du vispar. Vänd i rotfrukterna och smaka av med salt, peppar och muskot. Gratinera snabbt med övervärme/grill i 225 grader tills den fått en brun yta. Ca 7 min beroende på ugn.

Svartvinbärssås

  1. Fräs löken mjuk och glansig i smör och olja.
  2. Häll i vinet, buljongen och gelén. Koka ihop i 10 minuter.
  3. Red av med maizena blandat i lite vatten. Tillsätt svarta vinbär och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.