Crazy apple pie

Äppelpaj
Foto: tv4

Crazy apple pie

Av: Victor - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

35-40 minuter

Äppelpaj som serveras med vaniljsås. Enkel och snabblagad efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
artnr 7784 Saracco Moscato

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 4-5 äpplen, skurna
  • 2-3 msk strösocker
  • 1-2 tsk malen kanel

Pensling

  • 0,5-1 ägg

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en skål. Arbeta i matfettet med en gaffel eller fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 30 min.
  2. Kavla ut drygt hälften av degen till en rund kaka och klä en smord pajform, ca 25 cm i diameter.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i formen. Strö över socker och kanel.
  4. Kavla ut resten av degen till ett heltäckande lock eller sporra eller skär ut remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen.
  5. Nagga locket med en gaffel så att fuktighet från fyllningen kan avdunsta under gräddningen. Tryck till kanten. Pensla med uppvispat ägg.
  6. Grädda pajen, i botten av ugnen, i 225 grader ca 35 min.