Vetedeg till saftiga semlor

koket.se
Vetedeg till saftiga semlor 2
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Vetedeg till saftiga semlor

11 ingredienser

2 h

Det här receptet med kesella ger dig riktigt saftiga semmelbullar.
Vikt på degen för olika storlekar på semlor:
Supermegamini-semla 5 g
Mini-semla 25 g
Mellan-semla 50 g
Stor semla 80 g

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner30 - 35 styck
  • 6 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl vit sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g kvarg 10 % (kesella)
  • 4 tsk malen kardemumma, nymald
  • 18 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • ev 1 ägg (till pensling)
  • ev 0,5 msk mjölk (till pensling)

Gör så här

  1. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölken, ägg, vit sirap, salt, kesella och kardemumma.
  3. Tillsätt två tredjedelar av mjölet och börja arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent. Arbeta ner resterade mjöl och arbeta degen i ca 5 minuter.
  4. Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta degen på medelhastighet i ytterligare 10 minuter.
  5. Plasta degbunken, lägg en bakduk över och låt jäsa i 45 minuter. Det går även bra att kalljäsa degen över natten. Ställ i så fall in degen i kylen vid detta steg. Tänk på att bullarna kan behöva jäsa 30–60 minuter längre under dag 2 än om de enbart jäst i rumstemperatur.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma ca 30-35 runda bullar.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  9. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och mjölk för glansig yta. Önskar du matt yta behöver du inte pensla dem.
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är gyllene, ca 8 minuter.
  11. Låt svalna på galler under bakduk.
  12. Skär av toppen på bullarna, fyll med valfri mandelmassa och toppa med spritsad grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.